بدون شک نام دامنه یکی از مهمترین عناصر یه وب سایت از جمله سایت خبری، سایت فروشگاهی، سایت شخصی، سایت شرکتی و… هستش. بدون این عنصر به ظاهر کوچیک شما نمیتونستید وبلاگ یا فروشگاه اینترنتی مورد علاقه خودتون رو ببینید. بدون نام دامنه گشت و گذار در اینترنت بیشتر شبیه به کلاس جبر و ریاضیات بود. اهمیت نام دامنه تنها در فراهم کردن دسترسی به وبسایت شما نیست بلکه حتی قبل از اینکه کاربر در سایت شما ببیند که شما چه حرفی برای گفتن یا چه محصولی برای ارایه دارید، شما با نام دامنه وب سایت خودتون اولین تاثیر رو روی مخاطب میذارید.
با توجه به اهمیت نام دامنه، در این مقاله مقدماتی تمام چیزهایی که در مورد نام دامنه باید بدونید رو براتون توضیح میدیم.
دامنه سایت چیه؟
نام دامنه آدرسیه که مردم، در نوار آدرس مرورگر گوشی یا کامپیوتر خودشون وارد میکنن و از طریق اون به سایت شما وصل میشن. همونطور که اثر انگشت هر فرد منحصر به همون شخص هستش، نام دامنه هم منحصر به یک وبسایت هست. یعنی از یک نام دامنه دو یا چند وبسایت نمیتوننن استفاده کنن.
تمام امور مربوط به ثبت دامنهها توسط شرکت ICANN که IP آدرسها رو تخصیص میده، سیستم اعتبارسنجی برای شرکتهای ثبت دامنه راهاندازی میکنه نظارت میشه. همچنین این شرکت یک پایگاه اطلاعاتی کامل و متمرکز از تمامی IP ها و دامنهها داره.
اولین دامنه اینترنتی symbolics.com بود که توسط شرکت کامپیوتری سیمبولیکس در ۱۵ مارچ سال ۱۹۸۵ ثبت شد.
اگه به نوار آدرس مرورگر خودتون در چند سایت مختلف دقت کنید یک نوشته طولانی میبینید که به اون URL میگن نه دامنه. دامنه فقط بخشی از URL هستش. شکل پایهای دامنه شامل دو بخش میشه: نام و پسوند. مثلا در آدرس دامنه ما بخش نام karawebco و بخش پسوند ir هستش.
در تصویر زیر، اجزای مختلف یک URL ساده نشون داده شده.
نکته: علامت قفلی که تو تصویر نوار آدرس میبینید نشون میده که این سایت مجهز به پروتکل امن SSL/TLS هستش که در مطلب قبل در موردش گفتیم.
دامنه سایت چطور کار میکنه؟
دامنهها به این دلیل به وجود اومدن که دسترسی به سایتها برای انسانها آسون باشه. در واقع هر کامپیوتری که به اینترنت متصل هست از طریق یک رشته از اعداد با حداکثر طول ۱۲ کاراکتر که توسط سه نقطه به ۴ قسمت از اعداد تقسیم شدن (مثل ۱۴۲.۲۵۰.۱۸۱.۱۴۲) که در دنیای کامپیوتر بهش آدرس IP یا Internet Protocol Address میگن، شناسایی میشه. از اونجایی که هر سایت هم یه نرم افزار هست که روی یک سیستم کامپیوتری راهاندازی شده، ما برای دسترسی به اون باید رشته عددی یا IP رو تو مرورگر وارد کنیم که کار سختی هستش، اینجاست که نام دامنه کار رو برای ما راحت میکنه و ما بهجای حفظ کردن اعداد طولانی یک اسم کوتاه که برای انسان خیلی قابل فهمتر هست رو برای دسترسی به سایت ها استفاده میکنیم. یعنی پشت هر دامنه یک IP وجود داره، اینجا جاییه که DNS وارد صحنه میشه.
DNS که مخفف Domain Name System هستشِ، کارش اینه که هر نام دامنهای که بهش بدین رو تبدیل کنه به یک IP آدرس قابل خوندن توسط کامپیوتر. این سیستم تحت نظارت ICANN کار میکنه. میشه این سیستم رو به دفترچه تلفنهای قدیمی یا حتی گوشیهای هوشمند تشبیه کرد. شما برای تماس با یه نفر اسمش رو وارد میکنید و سیستم دفترچه تلفن گوشی، شماره تلفن یا موبایل اون شخص رو به شما نشون میده، عملکرد DNS هم شبیه همین فرایند هست.
چرا احتیاج به دامنه دارم؟
در بالا گفتیم که مردم برای اتصال به سایت ما احتیاج به دامنه دارن. اما افراد حرفهای بدون داشتن دامنه هم میتونن به سایت ما وصل بشن. پس تنها دلیل برای گرفتن دامنه برای سایتمون این نیست که مردم بتونن به سادگی ببیننش.
دلایل دیگهای که چرا برای بیزنس یا پروژه خودمون نیاز به دامنه داریم:
- در ذهن ماندن: نسبت به یه رشته از اعداد یک اسم به شدت بیشتر در ذهن افراد میمونه.
- برندسازی موثر: یک نام دامنه خوب و فکر شده، به شکلی عمل میکنه که با ارزشهای برند و ماموریت شما همسو باشه.
- اعتبار: سایتی که از یک دامنه خوب و مشخص استفاده میکنه خیلی حرفهای تر از سایتی که از دامنه رایگان استفاده میکنه هست و یک دامنه خوب به کسب و کار ما اعتبار بیشتری میده.
- آدرس ایمیل سازمانی: داشتن نام دامنه، به شما اجازه میده که آدرس ایمیل منحصر به فرد و حرفهای داشته باشین و به جای اینکه از آدرس ایمیل سرویسهای ایمیل مثل gmail استفاده کنید، آدرس ایمیل با دامنه سایت خودتون رو به مخاطباتون بدین.
- SEO: یک نام دامنه به یاد ماندنی با کلمات کلیدی مرتبط، تأثیر مثبتی روی بهینه سازی وب سایت شما برای موتورهای جستجو میذاره و رتبه سایت رو در موتورهای جستجو بهبود می بخشه.
انواع دامنه؟
انواع دامنه به انواع پسوندهای دامنه مربوط میشه، در حال حاضر بیشتر از ۱۵۰۰ پسوند برای دامنهها وجود داره و قابل ثبت هستن که احتمالا بعضی از اونها رو مثل com، ir، co، org بیشتر دیدین. معروفترین پسوند دامنه جهان com هستش که بیشتر از ۵۳ درصد دامنههای ثبت شده با پسوند com ثبت شدند. این آمار تا آوریل ۲۰۲۲ هستش
دامنه ها به چند دسته مختلف تقسیم میشن. برای طولانی نشدن و از طرفی ساده موندن این مقاله از توضیح اون دسته ها در این مقاله صرف نظر میکنیم و در یک مقاله دیگه به تفصیل به این موضوع میپردازم.
چطور یک دامنه تهیه کنیم؟
بعد از اینکه براساس شرایط و زمینه پروژه یا کسب و کارتون، پسوند مناسب رو انتخاب کردین و براساس اسم کسب و کار، اهداف برند و سلیقهتون یک نام مناسب برای دامنه برگزیدید، حالا باید از آزاد بودن اون دامنه مطمئن بشین. اینکار رو میتونید هم با استفاده از سرویسهایی که تحت عنوان سرویس whois وجود دارن انجام بدین و یا اینکه مستقیما وارد مرحله خرید بشین و اینکار رو به شرکتی که قصد خرید دامنه ازش رو دارید بسپارید چون این شرکتها حتما قبل از ثبت دامنه به نام شما، خودشون وضعیت آزاد بودن دامنه رو چک میکنن.
در تمام دنیا برای ثبت دامنه شرکتهایی وجود دارن که یا به صورت تخصصی روی دامنه کار میکنن و یا در کنار کار هاستینگ، به کار فروش و ثبت دامنه هم مشغولند. با جستجو در گوگل میتونید تعداد زیادی از این شرکتها رو انتخاب کنید. بر اساس سابقه کار، نظر مشتریان، اعتبار شرکت، لیست قیمت یکی از اونها رو برای ثبت دامنه مورد نظرتون انتخاب کنید. بعد با ثبت نام و پرداخت هزینه، شرکت مورد نظر دامنه رو در صورت آزاد بودن به نام شما ثبت میکنه و تا مدت مشخص یک ساله یا چند ساله دامنه در اختیار شما خواهد بود.
نکتهای که به اشتباه در جامعه رواج پیدا کرده اینه که اغلب فکر میکنن با پرداخت هزینه، مالک اون دامنه میشن، در صورتیکه مالکیت دامنه در اختیار شما قرار نمیگیره و شما فقط اون دامنه رو برای مدت مشخصی اجاره میکنید. البته اگه قبل از اتمام اون زمان، شما مجددا اقدام به تمدید دوره اجاره کنین، میتونین اون دامنه رو مجددا استفاده کنین و همینطور تا ابد دامنه رو در اجاره خودتون داشته باشین اما هرگز مالک دامنه نخواهید بود.
پرسش های متداول در مورد دامنه سایت:
تفاوت دامنه و وبسابت؟
دامنه، آدرس یه وبسایت هست در حالی که وبسایت، مجموعهای از صفحات وب هستش که در کنار هم یک سایت رو تشکیل میدن. یک دامنه میتونه به هیچ سایتی وصل نباشه و شخص فقط دامنه رو خریداری کرده باشه اما سایتی رو بهش متصل نکرده باشه.
چطور مالک یه دامنه رو پیدا کنیم؟
شما میتونین مالکیت دامنهها رو از صفحه جستجوی دامنههای ICANN با وارد کردن دامنه مورد نظر استعلام کنید. برای دامنههای ir هم از صفحه جستجوی مالکیت شرکت ایرنیک، نماینده آیکن در ایران به صورت آنلاین جستجو کنید. البته منظور از مالکیت همون در اختیار بودن هستش. چون همونطور که گفتیم مالکیت دامنه در اختیار هیچ شخصی قرار نمیگیره و دامنه به اشخاص اجاره داده میشه.
چطور می تونم دامنه رایگان بگیرم؟
بعضی از شرکتهای هاستینگ، دامنه رایگان در قالب پلنهای هاست خودشان ارایه میدهند.
یه روش دیگه، استفاده از سرویس دامنه مجانی هست. چند شرکت برای اینکار در دنیا وجود داره اما عمدتا این دامنهها برای فیشینگ و کارهای موقت استفاده میشن. به همین دلیل در صورتیکه یه پروژه جدی یا کسب و کار طولانی مدت و غیر موقت دارین اصلا این دامنهها رو توصیه نمیکنیم.
مالک دامنه های بدون استفاده کیه؟
بستگی به منظور شما از کلمه «بدون استفاده» داره.
اگه منظورتون دامنههایی هستش که ثبت شدن اما به هیچ سایتی متصل نشدن، این دامنهها رو میتونین با استفاده از صفحه استعلام دامنه در پرسش متداول دوم گفتیم استعلام کنید.
ولی اگه منظور دامنههایی هستن که هنوز ثبت نشدن، این دامنهها آزاد هستن و هیچ مالکی ندارن و هر کسی میتونه اونها رو ثبت کنه.
با توجه به همۀ این نکات، اگه بازم نیاز به کمک و مشورت در مورد تهیه دامنه برای سایت یا فروشگاه اینترنتی خودتون داشتین، میتونید با ما تماس بگیرید تا راهنماییتون کنیم.
شماره تماس (شنبه تا چهارشنبه، ساعت ۹ تا ۱۷): ۰۱۳۳۳۶۰۹۰۶۴
وبسایت کاراوب: https://www.karawebco.ir
طراحی سایت فروشگاهی: https://www.karawebco.ir/ecommerce.html
برای خوندن مطالب بیشتر، به صفحۀ اصلی وبلاگ کاراوب مراجعه کنید.