بکاپ چیه؟
بکاپ وب سایت در واقع یک کپی اطلاعات سایت شماست. مثل داشتن یک نسخه کپی اضافه از همه چیز شامل اطلاعات سفارشات و اطلاعات مشتریان و … که در دیتابیس قرار دارند، صفحات وب، متنها، عکسها و … برای استفاده در مواقعی که نسخه اصلی اطلاعات دچار مشکل بشن یا از بین برن.
چند راه برای گرفتن نسخه پشتیبان از سایت وجود داره. شما میتونین از نرمافزارهای موجود برای اینکار استفاده کنید یا اینکه از بکاپ شرکت هاستینگ خودتون استفاده کنید. مهم نیست که چطوری یه نسخه پشتیبان از اطلاعاتتون میگیرین مهم اینه به صورت دورهای و کاملا منظم از سایت خودتون نسخه پشتیبان بگیرین. در این صورت اگه مشکلی برای سایتتون پیش بیاد، شما یک نسخه کمی قدیمی از وب سایتتون دارین که حداقل کارتون رو راه بندازه.
چرا بکاپ مهمه؟
بکاپ گرفتن از سایت، تنها راهیه که میتونید مطمئن بشید که از کارهایی که توی سایت قراردادین، حفاظت میکنید.
از دست دادن وب سایت عواقب بد زیادی داره. اگه مجبور بشین که یک سایت رو از ابتدا شروع کنین، مقدار زیادی پول و زمان رو از دست میدین. مهمتر از اون اعتباریه که طی چند سال برای خودتون یا کسب و کارتون ایجاد کردین رو از دست میدین.
اگه سایت فروشگاهی داشته باشین، درآمدتون رو در تمام مدتی که سایتتون از کار افتاده از دست خواهید داد. چون طی مدتی که سایت شما بالا نمیاد هیچ میشتری نمیتونه از سایت شما خرید کنه و شما میلیونها تومن فروش و سفارش رو از دست میدین.
علاوه بر خسارتهای مالی و زمانی که گفتم، شما باید کلی استرس، نا امیدی، خجالت زدگی و فشار روانی و اجتماعی رو هم تحمل کنید. هزینه احساسی ناشی از نداشتن نسخه پشتیبان از اطلاعات، قابل اندازه گیری نیست اما اصلا نمیشه نادیده گرفتش.
در چه مواقعی به کار میاد؟
زمانی که سایت شما هک شده باشه. روزانه تعداد زیادی سایت دچار سایبری میشن. متاسفانه احتمال اینکه شما هم یکی از انواع حملات سایبری رو تجربه کنید زیاده. اون روز ممکنه اطلاعات سایتتون یا دسترسی به سایتتون رو به کلی از دست بدین. در چنین شرایطی داشتن یک نسخه پشتیبان مربوط به چند ساعت یا چند روز قبل به شما خیلی کمک میکنه که خیلی سریع بتونید مجددا سایتتون رو راه اندازی کنید و خیلی کمتر دچار عواقب بد این اتفاق بشید.
زمانی که سایت شما بعد از یک بروزرسانی دچار مشکل بشه. این اتفاق بیشتر در سیستمهای مدیریت محتوای رایج مثل وردپرس رخ میده. پلاگینها و قالبها توی نسخههای مختلف میتونن با همدیگه یا با هسته اصلی وردپرس به مغایرت بخورن و بعد از یک آپدیت سایت شما دچار مشکل بشه و به درستی نشون داده نشه یا اصلی از دسترس خارج بشه. اگر شما یه نسخه پشتیبان قبل از آپدیت داشته باشین، بدون نگرانی میتونید سریعا سایت رو به وضعیت سالم عملکردش برگردونید.
زمانی که به صورت تصادفی فایل بسیار مهمی رو حذف کنید. شما به عنوان یه برنامه نویس یا حتی مدیر سایت که دسترسی به پنل مدیریت هاست دارید، ممکنه به صورت ناخواست و اشتباه، یکی از فایلهای مهم و حیاتی سایت رو به طور کامل حذف کنید. در این شرایط، با داشتن نسخه پشتیبان از اطلاعاتتون در مدت زمان خیلی کمی، بدون اینکه حتی بخش عمدهای از کاربران سایت متوجه این مشکل بشن، سایت رو به حالت عادی برگردونید.
کی باید بکاپ گرفت؟
این موضوع رابطه مستقیم با تناوب تغییر اطلاعات سایت شما و اندازه این تغییرات داره.
بکاپ ماهانه: اگه اطلاعات خیلی زیاد نیست یا تغییر در اطلاعات زیاد اتفاق نمیافته، میتونید از وب سایت خودتون به صورت ماهانه بکاپ بگیرید.
بکاپ روزانه: این نوع پشتیبان گیری مناسب وب سایتهاییه که حجم نسبتا زیادی از اطلاعات دارن که به صورت متناوب تغییر میکنن.
بکاپ ساعتی: اگه یه سایت بسیار پویا و شلوغ دارین و نیاز مداوم به اطلاعاتتون وجود داره، نسخه پشتیبان ساعتی گزینه مناسبتری برای شماست.
بازههای زمانی دیگهای هم برای بکاپ گرفتن میشه تعریف کرد. اینکه کدوم دوره زمانی برای شما مناسب هست، بستگی به نیاز شما و از طرفی بودجه شما داره. هر بازهای که انتخاب کردید باید حتما در نظر داشته باشید که باید به صورت دورهای فرایند بکاپ گیری رو بررسی کنید. اگه بکاپ گیری به صورت اتوماتیک انجام میشه حتما چک کنید که این روند انجام بشه و متوقف نشده باشه و همچنین حتما بررسی کنید که بکاپهای گرفته شده سالم باشند. گاهی پیش میاد که فایلهای نهایی بکاپ دچار مشکل باشن و عملیات بازیابی اطلاعات به درستی انجام نمیشه. بنابراین این دو مورد رو به صورت دورهای بررسی کنید تا خدای نا کرده، در زمان بروز مشکل و نیاز شما به برگرداندن اطلاعات پشتیبان، با نبودن نسخه پشتیبان یا خراب بودن فایل بکاپ مواجه نشید.
چند نوع بکاپ داریم؟
برای بکاپ گرفتن از اطلاعات روشهای مختلفی شامل Full backup و Incremental backup و Differential backup و Mirror backup وجود دارد. چون این مطلب یک مقاله تخصصی نیست و صرفا هدف از این مطلب آشنایی شما با مفهوم بکاپ است، فقط توضیح مختصری در مورد Full backup میدیم. Full backup یا بکاپ کامل سادهترین نوع بکاپ هست. این نوع بکاپ یک کپی کامل از تمامی اطلاعات شامل فایلها و دیتابیس است. مزیت این روش اینه که زمان بازیابی اطلاعاتش نسبت به سایر روشها کمتره. از معایبش هم اینه که زمان گرفت بکاپ طولانیتره و مورد دوم اینکه فضای ذخیره سازی بیشتری رو نیاز داره. برای گرفتن Full backup ساده ترین روش اینه که از کنترل پنل هاستتون برای اینکار استفاده کنید.
نکته مهم:
تعریف بکاپ و اهمیت و کاربرد اون و هچنین دورههای انجامش و انوع بکاپ رو براتون توضیح دادم اما یه نکته بسیار بسیار مهم اینه که فایل بکاپی که گرفتین رو به هیچ وجه نباید توی همون هاست و سروری که از اطلاعاتش نسخه پشتیبان گرفتین نگه دارین. فایل بکاپتون رو حتما در یک سخت افزار دیگه، مثلا یه سرور دیگه و یا حتی روی کامپیوتر شخصی خودتون نگه دارید. علت اینکار اینه که بکاپ برای مواقعی هستش که مشکلی برای سایت، هاست یا سرور ما پیش بیاد. یکی از این مشکلات ممکنه مشکل سخت افزاری مثل سوختن هارد سرور باشه که در اینصورت اگر فایل بکاپ روی همون سرور باشه، نه تنها فایلهای سایتتون رو از دست دادین بلکه فایل بکاپ شما هم پاک شده و دسترسی به فایل بکاپتون هم نخواهید داشت.

اگه این موضوع براتون گیج کننده بود و فکر میکنید که نمی تونید کارهای مربوط به بکاپ گیری از سایتتون رو انجام بدید، نگران نباشید چون یکی از مواردی که در پکیج پشتیبانی رایگان ضمیمه طراحی سایتها و فروشگاههای اینترنتی ما وجود داره، انجام بکاپ گیریهای دورهای مناسب هستش.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
شماره تماس (شنبه تا چهارشنبه، ساعت ۹ تا ۱۷): ۰۱۳۳۳۶۰۹۰۶۴
وبسایت کاراوب: https://www.karawebco.ir
طراحی سایت فروشگاهی: https://www.karawebco.ir/ecommerce.html
برای خوندن مطالب بیشتر، به صفحۀ اصلی وبلاگ کاراوب مراجعه کنید.